2011. október 22., szombat

Festett téka, tulipán motívummal! - Jelenlegi ára: 30 000 Ft

Varga Géza írástörténész szerint a tulipán az ősvallás égig érő fa-jelképe; amely nem élethű, hanem jelszerű ábrázolás - ezért értelmetlen a néprajzosok azon követelménye a honfoglalás kori és más régészeti emlékek tulipánábrázolásaival szemben, hogy azokon legyen botanikai hitelességgel meghatározható a tulipán. E régi emlékek nem a tulipán; hanem az égig érő fával (Tejúttal) azonos Isten jelképes ábrázolását célozták. A sztyeppi égig érő fa ábrázolásokhoz hasonlóan a tulipánábrázolásokon is találunk olyan jelképeket (szójeleket), amelyek a székely rovásírás jeleivel azonosíthatók. Ezek segítségével egyes tulipánábrázolások elolvashatók.
A tulipán középső sziromlevele például gyakran azonos a székely írás "us" (ős) jelével. Ez a jel a Tejút hasadékát ábrázolja, amelyben karácsonykor a Nap kél (a jelet csak másodlagosan használják a női nemi szerv ábrázolására; eredetileg az ősanya vulváját jelölte; de az ősvallás időszakában nem a vulva, hanem a benne születő napisten volt a fontos). Ez a csillagászati körülmény okozta a Tejút hasadékának rendkívüli ősvallási jelentőségét és a sok ábrázolást, amelyek egy része a tulipánhoz kötődik.
A tulipán két szélső sziromlevele meg a székely írás "nt/tn" (Ten) jelével azonos.
A két jel együttesen az Isten (ős Ten) szót adja, újfent igazolva ezáltal azt a Berze Nagy János által is felismert tényt, hogy a magyar nép az égig érő fát (azaz a Tejutat) az Istennel azonosítja.
A TÉKA ÉRDEKESSÉGE: PATKÓSZEG A KIS RIGLI AKASZTÓGOMBJA!
Magassága: 63, 5cm
Hossza: 38cm
Szélessége: 16cm
(Az oldalakon egy kis festék pattogzás látható, az eleje kifogástalan állapotú. )



Jelenlegi ára: 30 000 Ft

Az aukció vége: 2011-10-26 07:52
. Festett téka, tulipán motívummal! - Jelenlegi ára: 30 000 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése